Film Gösterimleri:
Bosna Ezgileri


2. Bosna Sancak Kültür Günleri kapsamında Pera Film, Bosna Sancak Akademik Kültür ve Tarih Vakfı iş birliğiyle ve Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği'nn proje ortaklığında 20-28 Ekim 2017 tarihleri arasında Bosna Ezgileri başlıklı bir program sunuyor; farklı müzik türleri ve müzikle kurulan ilişkiler üzerinden Bosna-Hersek’i anlatan 6 filme ev sahipliği yapıyor.
Program kapsamında izlenime sunulan yapımlar arasında, Sevdah (Marina Andree Skop, 2009), Bu Şarkı Kimin? (Adela Peeva, 2003), Ahşabın Kalbi (Namik Kabil, 2016), Saraybosna’da Sigara İçmek Yasak (Gianluca Loffredo, Andrea Postiglione, 2016), Sevdalinka: Ruhun Simyası (Sali Saliji, 2016) ve Ruh Treni (Nermin Hamzagić, 2016) bulunuyor.
Geleneksel Bosna müziğinin melankolik, özlem ve hüzün duygularını barındıran Sevdah, ortak arkadaşları Farah’ın ölümüyle yan yana gelen müzisyen Damir İmamović ve yönetmen Marina Andree Škop’un anılar ve keşiflerle dolu müzikal yolcuğunu konu ediniyor. Bu Şarkı Kimin? (Whose is This Song?), her ülkede farklı anlamlara bürünen bir şarkının izini sürüyor. Yönetmenliğini Adela Peeva’nın yaptığı film, her ülkede gururla sahiplenilen bir melodinin üzüntü, neşe ve sürprizlerle dolu hikâyesini anlatıyor.
Yönetmen Namık Kabil’in yönetmenliğini yaptığı belgesel yapım Ahşabın Kalbi (The Heart of Wood), Ćamil Metiljević’in ahşap malzemeyi işleyerek bir enstrümana dönüştürme ve bu enstrümanı çalma sürecini beyaz perdeye yansıtıyor. Saraybosna’da Sigara İçmek Yasak (No Smoking in Sarajevo), ünlü Yugoslav rock grubunun tarihini, ilk üç üyesi Sejo Sexon, Nele Karajlic ve Zenit Djozic’in hikâyesi üzerinden anlatıyor. Gianluca Loffredo, Andrea Postiglione yönetmenliğindeki belgesel film, grubun az bilinen arşiv görüntülerinin yanı sıra Yugoslavya’nın son otuz yılında yaşanan olayları da içeriyor.
Sali Saliji’nin yönetmenliğini yaptığı Sevdalinka: Ruhun Simyası (Sevdalinka: The Alchemy of Soul) adlı belgesel, izleyicileri Bosna- Hersek’in geleneksel halk müziği olan ‘sevdalinka’ kültürünü keşfe çıkartıyor. Ruh Treni (Soul Train), Boşnak hip-hop ve rap müziği ile bu türün ardındaki lider Bosnalı sanatçılar ve müzisyenleri ele alan ilk film olarak nitelendiriliyor. Nermin Hamzagić’in yönetmenliğindeki film, rapçi Frankie ve Kontra, DJ Soul ve müzik yapımcısı Billain’in beş günlük yolculuklarını belgeliyor, yeni müzisyenlerle tanışma ve birlikte yeni şarkılar yaratma süreçlerini aktarıyor.
Bosna Ezgileri film programı, 20- 28 Ekim tarihleri arasında ücretsiz izlenebilir.
Pera Film programına paralel olarak Sevdah filminin başrol oyuncusu, müzisyen Damir İmamović, 20 Ekim Cuma günü saat: 20.00’da Pera Müzesi’nde bir konser veriyor. 21 Ekim Cumartesi günü saat: 15.30’da, Balkan müziği araştırmacısı, müzisyen Muammer Ketencoğlu ile İmamović bir söyleşide bir araya geliyor. Söyleşi Pera Müzesi Oditoryumu’nda ücretsiz gerçekleşiyor.