Sevgi Gözüyle

Bosna Hersek

Sevgi Gözüyle

Şimdi İzle

2016 yılı Aralık ayında Viječnica, adı Saraybosna ile özdeşleşmiş güzel ve hazin kütüphane binası çok özel bir kitabın tanıtımına ve bu kitabın çok özel sergisine ev sahipliği yapıyordu.  "Bosna i Hercegovina Očima ljubavi / Sevgi Gözüyle Bosna-Hersek" Bir fotomonografi; Bosna'nın  fotoğraflar ile yazılması. Fotoğraf sanatçısı Samir Sinanović'in hazırladığı  "Sevgi Gözüyle Bosna-Hersek" ekim ayında Bosna Sancak Kültür Günleri'nin hem ana konuğu hem de ev sahibi olacak.

Fotomonografi , Bosna- Hersek'teki beş büyük ırmağın -Una, Vrbas, Bosna, Drina ve Neretva- akışını takip etmekte, ülkeyi bölen kantonlar, baskın ulusal nitelikler ve güncel politik durumun getirdiği sayısız yükler olmaksızın, ülkenin gerçek hikayesini anlatmaktadır. Yayının, Bosna-Hersek'in hem görsel belleğini oluşturmada, hem düşünsel nabzına yakalamasında bir katkı oluşturması, hem de ülke tanıtımına eşsiz bir katkı sunması amaçlanmaktadır.

Sanatçı Samir Sinanović, yayını meydana getiren ve Bosna-Hersek'in, etnik sınırlardan, etnisitelerden arınmış; insanlarını, dağlarını, ırmaklarını, kuşlarını, süslerini cömertçe sunan bu eşsiz fotoğraflar için yedi yıl çalıştı. 60 saatten fazla uçuş gerçekleştirdi, onbinlerce kilometre yol katetti. Tüm bu süre boyunca büyük bir sabır ve aşkla çalışan sanatçı, fotoğrafların amaca uygun çekilebilmesi için olağanüstü hazırlık süreçlerinden geçildiğini belirtmektedir. Yayına hazırlık sürecinde geniş bir uzman kadronun destek verdiği bu eşsiz eser karşısında kimsenin kayıtsız kalamayacağına inanıyoruz.

Yayını, Prof.Dr. Esad Duraković, Prof.Dr. Hasnija Muratagić-Tuna, Prof. Dr. Fra Luka Markešić, Msc. SrdjanŠušnica ve Prof.Dr. EnesKarić'in metinleri tamamlamakta ve adeta fotoğrafların mührü olarak, Bosna-Hersek ve onun tarihi, kültürü, doğal güzellikleri ve halklarının maneviyatını anlatmaktadırlar. Prof. Duraković, Una ve onun Krajina’sını tasvir ederken "...duygularınız zirvelerde dolaşırken, Una ve Una’nın Krajina’sının Cennet'in adeta yeryüzündeki bariz kopyası olduğunu düşünmekten kendinizi alamazsınız..." derken, Prof. Muratagić-Tuna, "Bin tane gözün olsa ve bin yıl da baksan, Bosna'nın tüm güzelliklerini göremezsin" demektedir. Prof. Fra. Markešić ise, yazısına Mak Dizdar’ın Bosna’yı "baş kaldırının ve gururun ülkesi" olarak tanımladığı şiiri ile başlıyor ve Bosna'nın ebediliğini vurgulamak için, 1903 yılında A.Bordeaux'un yazdığı kitaptan bir cümleyi ödünç alarak "bütün kıtaları gördüm, Transvaal'ı, Sibirya'yı, Avustralya'yı gördüm. Fakat bir taş çeşmede gördüğüm yazı ancak Bosna için geçerli olabilir -Su akar, taş kalır". Srdjan Šušnica ise Bosna'yı keşfedilmemiş topraklar (Terra incognita Bosanska) olarak tanımlıyor ve tek tip düzen ve düşünceyi, dayatanlara karşı direnişi farklı metaforlarla anlatıyor. Prof. Karić ise , Bosnalı bir şairden ödünç mısralarla "Bosna iyilik dolu     bir ülkedir.

Ağladığında mineral sular kaynar,

Eğil ve iç, kimse kızmaz ve aldırmaz" demektedir…

Bosna Sancak Akademik Kültür ve Tarih Vakfı olarak, Bosna-Hersek'in tanıtımına uzun yıllar eşsiz katkı sunacak bu eseri Türk okurları ile buluşturmaktan gurur duyuyoruz. Bu kitap sayesinde, Bosna aşıkları Bosna'yı bir kez daha keşfedecek, tarihi, kültürü hakkında bilgilenecek ve bu sayede onu daha çok sevecek, tanımayanlar da baktıkça tanıyacak, tanıdıkça daha çok seveceklerdir. Vakfımızın kuruluş gayelerinden birini yerine getirmenin haklı gururunu yaşamaktayız.

Bosna Sancak Kültür ve Tarih Vakfı "Sevgi Gözüyle Bosna-Hersek"i Türk okurları ile Türkiye'deki sanatseverler ile, Bosna aşıkları ile buluşturuyor. Burcu Özdemir ve Hüseyin Gül'ün çevirisi ile fotomonografi raflarda yerini buluyor.

"Sevgi Gözüyle Bosna-Hersek"in tanıtımı 14.10.2017 tarihinde Marmara Üniversitesi Sultanahmet Yerleşkesi'nde Ord. Prof Dr. Nihat Sayar konferans salonunda, Bosna Hersek Cumhuriyeti Başkanlık Konseyi Boşnak Üyesi  Bakir Izetbegović'in de katılımı ile Bosna Sancak Kültür Günleri 2017'nin açılış töreni sırasında yapılacaktır.