
SREBRENICA'DAKİ BOŞNAK SOYKIRIM ANITI KARTAL'DA AÇILDI
Bosna Sancak Akademik Kültür ve Tarih Vakfı ile Kartal Belediyesi'nin birlikte yaşama geçirdiği Srebrenica'daki Boşnak Soykırımı Anıtı Kartal'da açıldı.
Kartal Belediyesi ile Vakfımızın birlikte planlayıp gerçekleştirdiği açılış törenine Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz ve eşi Feray Öz’ün yanı sıra; aralarında Bosna Hersek Büyükelçisi Bakir Sadović TBMM CHP Başkanvekili Akif Hamzaçebi, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bosna- Hersek Fahri Başkonsolosu Ahmet Kemal Baysak, Sırbistan Sjenica Belediye Başkanı Hazbo Mujoviç, Sijenica Meclis Başkanı Muhedin Fijuljenin,Havsa Belediye Başkanı Oğuz Tekin, Kıbrıs Esentepe Belediye Başkanı Cemal Erdoğan ve Başkan Yardımcısı Mehmet Erdoğan, Kemalpaşa Belediye Başkanı Ergül Akçiçek, Gölpazarı Belediye Başkanı Vedat Kazıcı, Yalova Koru Belediye Başkanı Kamil Yaman, Türkiye Bosna- Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Başkanı Eşref Temiz, Başkan Yardımcısı Cemal Şenel, Kartal Kültür Kardeşliği Platformu Başkanı Ömer İçmeli, Genel Sekreteri Cihat Uygun, Kartal Kültür Kardeşliği'ne Bağlı Dernek Başkanları, Kartal Balkanlılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Olcay Özgön, Rumeli Yönetici ve İşadamları Derneği Başkanı Cavit Ganiç, Kardeş sivil toplum kuruluşları, Kartal Belediyesi Başkan Yardımcıları, Meclis üyeleri, birim müdürleri katıldılar.
Kartal Belediyesi ve Bosna Sancak Akademik Kültür ve Tarih Vakfı'nın ortaklaşa düzenlediği törene kardeş kurumlar Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği, İstanbul Anadolu Yakası Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Sivas Bosna Sancak Eğitim ve Sosyal yardımlaşma Derneği ve Genç Boşnaklar Derneği İstanbul destek verdiler.
Sahne alıp "Srebrenica Ağıdı " adlı şarkısını canlı performansla söyleyen sanatçı Haluk Levend, alana taşınan "Ölüm Yolu'ndan Barışa Yürüyenler" fotoğraf sergisinin sanatçıları Aylin Telef ve Ayşegül Çetinkalp, Srebrenica Soykırım Anıtı'nın yaratıcısı Jhon Gogaberishvili ve Srebrenica'daki Soykırım'ın en önemli tanığı, bu konuda en yetkin kalem Hasan Nuhanović törenin en özel konuklarıydı.
Tören Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Ardından da yaşananları anlatan 11 dakikalık bir belgesel izlendi. Bosna Sancak Akademik Kültür ve Tarih Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Gül Bosna'nın geçmişten günümüze tarihini özetleyen bir konuşma yaptı. Boşnaklar'ın tarihine kısa bir bakıştan oluşan konuşmaya bağlantıyı tıklayarak ulaşabilirsiniz. Kartal Kültür Kardeşli Platformu adına genel sekreter Cihat Uygun kısa bir teşekkür konuşması yaptıktan sonra Vakfımız adına Başkanımız Elmas Orak hoşgeldiniz konuşması yaptı.
Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Muhammed Sancaktar, Sivas Bosna Sancak Eğitim ve Sosyal yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Sevim, İstanbul Anadolu Yakası Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Erdoğan Erden kısa birer konuşma yaptılar.
Bodrum'dan Srebrenica Soykırım Anıtı'nın açılışı için özel olarak gelen sanatçı Haluk Levend sanatçı arkadaşları ile birlikte "Srebrenica Ağıdı"nı seslendirdi. Bu sene Marš Mira'da yürüyeceğini bildirdi.
Hasan Nuhanović 3 gün içinde 4 konferanslık bir maratondan sonra duygusal yorgunluk içinde sahne alıp teşekkürlerini sundu.
Srebrenica Anıtı'nın seçiminde rol oynayan komite başkanı Heykeltraş Niyazi Dedeoğlu ve anıtın yaratıcısı heykeltraş Jhon Gogaberishvili birlikte sahne aldılar. Anıtın aslında bir tohumun daha önce bütünlük içinde yaşayan özün dışaerdan gelen bir darbe ile parçalandığını toplu mezarlar halinde toprağa düştüğünü simgelediğini anlattı. Parçalanmış en büyük parçanın Srebrenica ve buradaki kayıpları simgelediğini belirten sanatçılar, aradaki kırmızı tellerin bunların öz ile olan gönül bağlarının halen sürdürdüğünün simgesi olduğunu söylediler.



Bosna Hersek Büyükelçisi Bakir Sadović'in teşekkür konuşmasının ardından kürsüye gelen Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz “Hepinizi bu anıt açılışında, bu acıyı paylaşmada burada görmekten onur duyuyorum. Unutmayacağız, unutturmayacağız. 2009 yılında Belediye Başkanı olduğumda, 2 Temmuz’da Sivas’ta Madımak’ta katledilenler için, 5 Temmuz’da Başbağlar’da korumasızca katledilenler için de –unutmadık, unutmayacağız- dedik. Her iki taraf da bizim insanımızdı. Katleden insanın, -benim katlettiğim doğrudur- deme şansı yoktur. Yıllar önce, kardeş belediyemiz Visoko’ya gittik. Visoko, dünyadaki en gelişmiş adli tıp müessesesine sahip bir kent. Her yıl buldukları binlerce kemiğin kimliğine ulaşıp, her yıl gerçekleştirilen anmada, bulmuş oldukları kemikleri toprağa veriyorlar. Bazı materyaller vardır, belli kurumları simgeler. Anahtarlık olur, kalem olur, üzerinde simge bulunur. Ama bir yerde anahtarlık tabut oluyorsa ve bu da belediyeyi simgeliyorsa, burada düşünmek lazım. Tabuttan yerel yönetim simgesi olur mu? Oluyor işte” dedi.
Katliamın psikolojik, toplumsal ve stratejik boyutlarına değinen Başkan Altınok Öz, konuşmasını şöyle sürdürdü: “ Bosna’da binlerce insan katledildi. 8 bin küsür rakam veriliyor ama öldürülen insan sayısı o kadar değil. Yürekleri yetip şimdiye kadar bulunabilenler ve batının da ikrar ettikleri, onayladıklarının sayısı o kadar. Kerkük’te tapu dairesinde ve nüfus idaresinde ne olduysa, 1915’te, 1919’da birilerini kim kullandıysa, aynı zihniyetin devamı Bosna – Hersek’te de bir kitleyi yok etmek için uğraştılar. Bu, daha çok para kazanmayı hedefleyen yapının bir sonucu. Bize insan hakları dalında ders vermeye çalışanlara, Avrupa Birliği’nin yüksek kalitesini bize dayatmaya çalışanlara diyoruz ki -önce kendi kapınızın önünü bir temizleyin-. Oyunlarınızla 10 yıl geciktirip, zaman aşımı oldu deyip, tarihe atmaya çalışmayın. Gereğini yapın. Bunu yapın ki size -insan hakları konusunda doğrusunuz- diyelim. Ey Avrupa Birliği ! Önce kendinize bakın. Bu anıt, unutmamak ve unutturmamak için önemli bir adım. Sadece kitap okumakla insan aydınlanmıyor. Bosna’daki Hollandalı komutan da cahil değildi ama özgür bir adam değildi. Emperyalizmin tetikçisiydi. Bosna Hersek sınırlarında ölen 250 bin şehide Allah’tan rahmet diliyorum. Hepinize teşekkür ediyorum”
Ardından Vedat Özbaş Hoca platforma gelerek Şehitlerin ruhuna Kuran-ı Kerim'den bir sure okudu. Duaların ardından açılışa geçildi. Heykelin örtüsünü belediye başkanları ve tüm toplum kuruluşları birlikte kaldırdılar.
Törene görsel ve yazılı basının da ilgisi büyük oldu.

