Söyleşi

Pjer Žalica - Alin Taşçıyan

Pera Müzesi

18 Kasım Cumartesi 2023 17.15

Bosnalı yönetmen, senaryo yazarı, oyuncu, yapımcı.Pjer Žalica, 18 Kasım Cumartesi günü Pera Müzesi'nde saat 15.00'te gössterilecek olan Praznik Rada (işçi Bayramı) filmini izleyiciler ile birlikte izleyecektir. Filmin ardından saat 17.15'te sinema yazarı ve eleştirmeni Alin Taşçıyan ile bir söyleşisi olacaktır. Sanatçı izleyicilerin sorularını yanıtlayacaktır.

Pjer Žalica

Halen Saraybosna Sahne Sanatları Akademisi’nde akademisyen olarak görev yapan Pjer Žalica  1964 yılında Saraybosna’da dünyaya gelmiştir. Çok sayıda kısa filme de yönetmen olarak imza atan Žalica. yönettiği filmler ile toplam 8 festival/ yarışmada ödül kazanmıştır. 9 adet filmi ödüle aday gösterilmiştir. Žalica, Boşnak, Sırp ve Hırvatların ortak dil deklarasyonunu imzalayan sanatçılardan biridir.

Bosna Sancak Kültür Günleri süresince,  Zamanın İzleri Gösterimleri başlığı altında, yönetmenliğini yaptığı  Praznik Rada (işçi Bayramı), Gori Vatra (Yanan Ateş), Koncentrisi se, baba (Odaklan babaanne), Kod amidže Idriza (İdris amcanın yanı) ve senaryosunu Abdulah Sidran, Ademir Kenović ile birlikte yazdığı, Ademir Kenović'in yönettiği Savršeni Krug (Kusursuz Çember) filmleri gösterilecektir.

1969 yılında İstanbul’da doğan Alin Taşçıyan İstanbul Üniversitesi Basın Yayın Yüksekokulu’nda eğitimini tamamladı. 16 yıl boyunca Milliyet gazetesinde sinema yazarlığı, film eleştirmenliği ve muhabirlik pozisyonlarında çalıştı. TRT’de Bir Zamanlar Genç Sinemacılar, Genç Sinemacılar, Sinema Büyüsü ve Beyazperde adlı programları hazırladı.

İstanbul Film Festivali, Adana Altın Koza Film ve Antalya Altın Portakal Film Festivali gibi ülkemizin pek çok köşe başı festivalinde başkanlık, jüri ve danışmalık görevlerini üstlenen Taşçıyan ayrıca yurt dışında Drama, Köln, Linz, Roma, Nürnberg, Erivan, Pecs gibi festivallerde ana jüri üyeliği yapmış, Torino, Venedik, Rotterdam, Kiev, Cannes, Karlovy Vary ve Selanik film festivallerinde de FIPRESCI jürilerinde yer almıştır. Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu FIPRESCI’nin bir dönem başkanlığını yapmıştır.

Alin Taşçıyan

alin.jpeg