top of page
Ekran%20Resmi%202018-10-10%2000.32_edite

Boşnakların Tarihi

 

Bosna ve BoÅŸnakların tarihi ile ilgili olarak, bugüne kadar yazılanların çok önemli bölümü Sırp ve Hırvatlar tarafından yazılmış olup, iki yüzyıldan bu yana, Bosna ve BoÅŸnakları kendilerine ait ilan ettikleri, ya da yok saydıkları, tahrif edilmiÅŸ tarih yazıcılığının açık kanıtlarıdırlar.  Bosna Sancak Akademik Kültür ve Tarih Vakfı ve Tarih Vakfı’nın ortak yayını olarak, Türk tarih okurları ve uzman kamuoyu ile bu ay buluÅŸacak olan, Mustafa Imamović’in Historija Bosnjaka - BoÅŸnakların Tarihi kitabı, bir BoÅŸnak tarafından, bilimsel tarafsızlıkla kaleme alınmış, BoÅŸnak tarihinin önemli tüm dönemlerini anlatan ilk temel eseri olma özelliÄŸi taşıyor.

99157919_3238940372784959_31359153011037

Sevgi Gözüyle Bosna Hersek

 

Bosna Sancak Akademik Kültür ve Tarih Vakfı tarafından Türkçeye kazandırılan, 14.10.2017 tarihinde Marmara Üniversitesi Sultanahmet YerleÅŸkesi'nde Bosna Sancak Kültür Günleri 2017'nin açılışında yapılan tören ve aynı adlı sergi ile tanıtımı yapılan Samir Sinanović'in "Sevgi Gözüyle Bosna-Hersek" adlı fotomonografi kitabının Vakfımız'da satışına baÅŸlandı.

2b3f6779-da10-4a13-90e4-5ae1a9e3c798.JPG

Balkan CoÄŸrafyasında Müslümanlara Karşı Ä°ÅŸlenen Soykırımın MeÅŸrulaÅŸtırılmasında Sırp Oryantalistlerin Rolü

 

“Soykırım failleri, en azından birlikte hareket ederken, davranışlarını meÅŸrulaÅŸtırmak için bir ideolojiye ihtiyaç duyarlar çünkü bunlar olmaksızın kendilerini ve diÄŸerlerini, gerçekten de oldukları gibi, adi hırsız ve katiller olarak görmek zorunda kalırlar.” Soykırımlar üzerine özelleÅŸmiÅŸ sosyolog Leo  Kuper’in, sözünü ettiÄŸi desteÄŸi BoÅŸnak Soykırımı’nı gerçekleÅŸtirenler, Sırp Oryantalistlerde bulmuÅŸlardır.  

Dr. Norman Cigar’ın Sırp Oryantalistlerin Balkan CoÄŸrafyasında Müslümanlara Karşı Ä°ÅŸlenen Soykırımın MeÅŸrulaÅŸtırılmasındaki Rolü adlı kitabı Vakıf Mütevelli Heyeti üyelerimiz Leyla Orak Çelikboya ve Kerem Orak tarafından Türkçe’ye kazandırıldı. 19 Ekim 2019 gününden itibaren Türk okurlar ile buluÅŸtu

bosnak-soykirimi-smail-cekic-16370-14-O.

Dayton Antlaşmasının Meşrulaştırdığı

Boşnak Soykırımı

​

BoÅŸnaklar, toplama kampları veya diÄŸer nezarethanelerdeki maÄŸdurlar, ulusal, etnik ve dini kökenlerine göre seçilmiÅŸlerdi. "Erkeklerin hapsedilmeleri kararının alınmasının altında yatan tek ÅŸahsi nitelikleri Sırp olmamalarıydı” diÄŸer bir ifadeyle "sırf Müslüman olmalarıydı”.

Mezarlarda bulunan el ve ayak baÄŸları, göz bantları ve kıyafetler, öldürme yöntemine (hemen yakınından) ve soykırım kurbanlarının ne kadar savunmasız olduklarına iÅŸaret ederken, maÄŸdurların sivil olduÄŸunu da teyit etmektedir. Parçalanmış vücutlar, cenazelerin bir mezardan diÄŸerine nakledildiÄŸine delalet etmektedir. Aralarında birkaç kilometreden fazla mesafe olan iki, üç, dört hatta beÅŸ farklı mezarda aynı vücuda ait parçalar bulunabiliyordu.

Biz BoÅŸnaklar Kimiz ?

 

Günümüz Bosna-Hersek'inin en önemli tarihçisi, felsefe ve düÅŸünce adamlarından biri, Prof. Dr. Muhamed Filipović.

Bosna Sancak Akademik Grubu üyelerinin davetiyle 23 Ekim 2011 günü Anadolu Yakası Bosna-Sancak Sosyal YardımlaÅŸma ve Kültür DerneÄŸi salonunda Prof. Dr. Muhamed Filipović'in "Ko smo mi Bošnjaci/ Biz BoÅŸnaklar Kimiz ?" konulu konferansında BoÅŸnakların tarihi hakkında deÄŸerli bilgiler veriyor.

Suze Majki Srebrenice

Srebrenica'lı anaya gözyaÅŸları

 

 

Bosna-Hersek’li usta ÅŸair- yazar Abdulah Sidran’ın 11Temmuz 2007 tarihinde Saraybosna’da kaleme aldığı duygu yüklü ‘’Srebrenica’lı Anaya GözyaÅŸları’’ isimli ‘’ağıt ÅŸiirinin’’ Türkçe çevirisini, Srebrenica Soykırımı’nın acısını yüreklerinde hisseden Türk okurlarına  sunmaktayız. 

Srebrenica Soykırımı 

 

 

Srebrenica’nın 11 Temmuz 1995 günü ‘’Bosna Sırp Cumhuriyeti Ordusu’’ ve beraberlerindeki Sırbistan Ä°çiÅŸleri Bakanlığı desteÄŸindeki Sırp çetnik çeteleri tarafından iÅŸgal edildikten sonraki bir hafta içinde yaÅŸadığı Büyük Soykırım,tarih boyunca yaÅŸadığı tüm acılarının toplamından büyüktür.

Srebrenica Soykırımı'nın 19 yılı anma etkinlikleri kapsamında Vakfımız tarafından hazırlanmış olan bu kitapçık Srebrenica'ya götüren günleri ve Soykırım'ı; Uygar Dünya'nın bu konudaki yaklaşımını ele almaktadır.

19. Yılında Srebrenica Soykırımı 

 

"Uygar Batı’nın baÅŸka bir din baÅŸka bir inanç baÅŸka bir etnik gruba tahammül edemeyiÅŸinin

örneÄŸidir Bosna. Avrupa’nın yanı başında bunun bir örneÄŸidir. Küçücük bir Bosna’ya bile

 

tahammül edemeyiÅŸlerinin büyük örneÄŸidir. "

Bosna Sancak Akademik Kültür ve Tarih Vakfı, Srebrenica Soykırımı'nın unutturulmaması bilinci içinde, Soykırım'ın 19 yılında bir toplantı düzenledi. Ä°stanbul Ticaret Üniversitesi konferans salonunda 5 Temmuz 2014 günü yapılan toplantıda konuÅŸmacı savaÅŸ yıllarının Türkiye Cumhuriyeti DışiÅŸleri Bakanı Sn Hikmet Çetin'di.

 

 

Bosna'nın Kültürel ve Ulusal DiriliÅŸi

Prof Dr. Senadin LAVIĆ

 

 

Avrupa’nın kadim uluslarından birinin, BoÅŸnaklar’ın; OrtaçaÄŸ’dan günümüze uzanan zorlu tarihinin detayları kanlı Bosna Savaşı’nın nedenlerini de içinde barındırmaktadır.  

 

Vakfımızın geleneksel konferanslarından dördüncüsünde

BZK Preporod BaÅŸkanı Prof Dr. Senadin Lavic’in yaptığı konuÅŸmanın tam metninin Türkçe çevirisini bulacaksınız. 

bottom of page