top of page

Temyiz Mahkemesi: Hollanda devleti Srebrenitsa katliamından kısmen sorumlu

Hollanda Temyiz Mahkemesi, Srebrenitsa katliamından Hollanda devletinin kısmen sorumlu olduÄŸuna ve BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Barış Gücü kapsamında görev yapan askerlerin Bosnalı Sırplara teslim ettikleri yaklaşık 350 Müslümanın yakınlarına uÄŸradıkları zararın yüzde 30'u kadar tazminat ödenmesine hükmetti.

Ancak mahkeme, Srebrenitsa katliamı sırasında hayatını kaybeden 6 bin kiÅŸinin öldürülmesiyle ilgili baÅŸvuruyu ise "BirleÅŸmiÅŸ Milletler görevinin Hollanda devletine mal edilemeyeceÄŸi" gerekçesiyle reddetti.

Hollanda Temyiz Mahkemesi, Srebrenitsa'da 11 Temmuz 1995'te Sırplar tarafından katledilen Müslüman BoÅŸnakların yakınları tarafından Hollanda devleti aleyhine açılan davayı karar baÄŸladı.

​

"Srebrenitsa Anneleri" tarafından 6 bin kiÅŸi adına açılan davada, mahkeme 2014 yılında Hollanda'yı suçlu bulmuÅŸtu. Bu karar temyize götürülmüÅŸtü. Temyiz Mahkemesi de Salı günü ilgili kararını açıkladı.

Mahkemeye göre, Hollandalı askerler kendilerine sığınan 350 BoÅŸnak erkeÄŸi, öldürüleceklerini bile bile BM sorumluluk alanından göndererek yasa dışı bir tutum sergiledi.

Bu nedenle Hollanda devletinin, 350 kurban yakınına uÄŸradıkları zararın yüzde 30'u oranında tazminat ödemesine karar verildi.

Mahkeme, tazminat miktarının yüzde 30'la sınırlanmasını, "bu kiÅŸ,ler, BM sorumluluk alanında kalsalar bile yaÅŸama oranları tahminen yüzde 30'du" diye açıkladı.

Bu karardan bağımsız olarak yine bu hafta içerisinde bu kez Srebrenitsa'daki BM Barış Gücü'nde görev yapmış olan Hollandalı askerler, yaÅŸadıkları travma nedeniyle devletten tazminat talebinde bulundu.

​

Uluslararası Adalet Divanı 'soykırım' demişti

 

Eski Yugoslavya'daki iç savaÅŸ sırasında Bosnalı Sırplar, Srebrenitsa kasabasında 8 binden fazla BoÅŸnak Müslümanı öldürmüÅŸtü. Srebrenitsa'da yaÅŸananlar, "2. Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'daki en büyük katliam" olarak nitelendiriliyor.

BM baÅŸlıca yargı organı olan Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı ise 2007 tarihli kararında Srebrenitsa'da yaÅŸananların "soykırım" olduÄŸuna ancak sorumlusunun Sırbistan olmadığına hükmetmiÅŸti.

Ä°ç savaÅŸ sırasında BM Srebrenitsa'yı "güvenli bölge" ilan etmiÅŸ ve buraya çoÄŸunluÄŸunu Hollandalıların oluÅŸturduÄŸu bir barış gücü yerleÅŸtirmiÅŸti.

Srebrenitsa'nın General Ratko Mladiç önderliÄŸindeki Bosnalı Sırp güçler tarafından iki yıl boyunca devam eden kuÅŸatması sırasında 1995 yazında binlerce Müslüman erkek, kadın ve çocuk, kasabanın hemen dışındaki Potoçari'de bulunan Hollandalı askerlerin denetimindeki BM Barış Gücü karargahına sığınmıştı.

Hollandalı askerler karargaha sığınanlara burada güvende olacaklarını söylemi ancak askerler, Bosnalı Sırpların 300 kiÅŸinin sorgulamak için kendilerine teslim edilmesi talebini kabul etmiÅŸti.

Askerler, daha sonra da bu karargahtan ayrılarak, binlerce Müslümanın Bosnalı Sırpların eline düÅŸmesine neden olmuÅŸtu.

Srebrenitsa'da hayatını kaybedenlerin büyük kısmı halen Bosna Hersek'in doÄŸusundaki toplu mezarlarda yatıyor.

 

BBC Türkçe

Yusuf Özkan

Lahey, Hollanda

http://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-40416067

​

Not: Bu habere iliÅŸkin yorumlarımız ilerleyen günlerde bu sayfalarda yer alacaktır.

bottom of page