Utanç verici bir karar!

Handke_edited.jpg

2019 Nobel Edebiyat ödülü SavaÅŸ suçlarını ve soykırımı savunan Avusturyalı yazar Peter Handke'ye verildi.

​

Nobel Edebiyat Ödülü'nün bu yılki sahibi belli oldu.Ä°sveç Edebiyat Akademisi ve Nobel Vakfı skandal bir karara imza atarak, ödülü, Bosna'da iÅŸlenen savaÅŸ suçlarını ve soykırımı savunan Avusturyalı yazar Peter Handke'ye verdi. Sırbistan'ın ÅŸoven milliyetçi politikalarına ve Slobodan Milošević'e yakınlığı ile tanınan Handke, 2006 yılında, Bosna’da gerçekleÅŸtirilen soykırımdan sorumlu Slobodan Milošević’in cenaze törenine katılmış ve bir konuÅŸma yapmıştı. KonuÅŸmasında Handke,  “Ben gerçekleri bilmiyorum fakat bakıyorum, dinliyorum, hissediyorum; bundan dolayı Yugoslavya’nın yanındayım, Sırbistan’ın yanındayım, Slobodan’ın yanındayım.” demiÅŸti.

​

Sırbistan’a NATO müdahalesini kınayıp, “Bazen kendimi Kosova için savaÅŸan Sırp Ortodoks rahip gibi hissediyorum” diyen bir yazarın bugün Nobel Edebiyat Ödülü’ne deÄŸer bulunduÄŸunu görmekteyiz.

​

“Saraybosna’da katliamı Müslümanların kendileri yaptı Sırplar suçlandı” diyen Handke'nin, 2006 yılında deÄŸer bulunduÄŸu Düsseldorf Åžehri Heinrich Heine ödülü, yazarın Slobodan Milošević’i açıkça desteklediÄŸi ortaya çıktığı için geri alınmıştı. Handke, 2013 yılında da Uluslararası Ibsen ödülüne deÄŸer bulunmuÅŸ ve ödülünü alırken de protestolara maruz kalmıştı.

​

Geçen yıl taciz skandalı nedeniyle 2018 Edebiyat Ödülü verilememiÅŸ, komite üyelerinden bazı isimler bu nedenle istifa etmiÅŸti. Edebiyat Ödülü sahiplerini belirleyen Ä°sveç Edebiyat Akademisi ve Nobel Vakfı, cinsel taciz skandalını gündemden düÅŸürmek için mi böyle bir karar aldı bilememekteyiz.

​

Bu, saçma, inanılmaz, utanç verici ve skandal kararı kınıyoruz…

Bosna Sancak Akademik Kültür ve Tarih Vakfı