Biz Boşnaklar Kimiz? Ko smo mi Bošnjaci?

"...Her nasıl olmuÅŸsa olmuÅŸ, ister 'Bosna Nehri' ismini 'Bosna Ãœlkesi'ne vermiÅŸ olsun; ister Bosna Ãœlkesi, Bosna Nehiri'ne; fark etmez. Ya da bir Slav kabilesi bölgeye göçle gelerek, hem ülkeye ve nehire; sonrasinda da o nehirin etrafındaki ülkede kurduÄŸu devlete ismini vermiÅŸ olsun. Ural Altay diline ait bir sözcük bizim, bize ait yerli bir kelimeye dönüşerek bizim için en önemli bir isime, tarihe kazınan Bosna ismine dönüşmüş olsun; fark etmez. "Bosna" ismi artık tarih içinde, bir nehirin adı, o nehirin etrafında oluÅŸturulan ülkenin adı ve o ülkede 9. Yüzyılda kurulan devletin adıdır. Önemli olan gerçek ÅŸudur: Bu ÜÇ isim o günden bu güne deÄŸiÅŸmemiÅŸtir, bir farkla; ülke ve devlet kendi ismini içinde yaÅŸayan halkına vemiÅŸtir ve o halka önceleri BoÅ¡njani (BoÅŸnyani), daha sonraları Bosnalı veya BoÅŸnak denilmiÅŸtir. En başından beri bu insanlar farklı inançlara sahip olsalar da ortak kimliÄŸe sahiplerdi.Bu ortak kimlik dışında onları birleÅŸtiren,  ülke ve ülkü birliÄŸi, kader birliÄŸi ve varoluÅŸ mücadelesiydi... "
Akademik Prof. Dr. Muhamed Filipović

Günümüz Bosna-Hersek'inin en önemli tarihçisi, felsefe ve düşünce adamlarından biri Prof. Dr. Muhamed Filipović.

Bosna Sancak Akademik Grubu üyelerinin davetiyle 23 Ekim 2011 günü Anadolu Yakası Bosna-Sancak Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği salonunda Prof. Dr. Muhamed Filipović'in "Ko smo mi Bošnjaci/ Biz Boşnaklar Kimiz ?" konulu konferansında yapmiş olduğu konuşma Vakfımız tarafında kitapçık haline getirilmiştir. 60 sayfalık "Biz Boşnaklar Kimiz? Ko smo mi Bošnjaci?" Kitabı Vakıfımız'dan temin edilebilir.