top of page
BSA Vakfı Logo

KÜLTÜR GÜNLERİ'NİN ARDINDAN

Boşnaklar'ın tarih sahnesine ilk çıkışları kimi yazarlarca 4.yy'a dayandırılsa da bilinenen ilk devletlerini 9. yy sonunda kurmuşlardır. Bosna'nın devletleşme, Boşnaklar'ın uluslaşma süreci değişik dönemler halinde günümüze kadar yaşanmıştır.  Boşnak tarihçi Mustafa Imamović, Boşnak Tarihi'ni (1) Bosna Feodal Devlet Dönemi; (2) Osmanlı Hükümranlığı Dönemi; (3) Modern Dönem olarak üç büyük döneme ayırmaktadır ki modern dönem Avusturya- Macaristan İmparatorluğu’nun 1878 yılındaki işgali ile başlar ve bugüne kadar sürer. Boşnaklar bu üç dönemde kendi kültürlerini geliştirmiş sanatlarını yaratmışlardır. 

 

Türkiye ile Bosna Hersek, Türk ulusu ile Boşnak ulusu arasındaki dostluk, kardeşlik ilişkisi 550 yıldan daha eskiye dayanmaktadır. Bugün Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde çok sayıda Bosna Hersek ve Sancak kökenli Türk vatandaşı yaşamaktadır. Bu kadar derin ilişkiye karşın Boşnak Kültürü'nin ve sanatının Türkiye'de bilinirliği sınırlı kalmıştır. Böreği , bazı yemekleri, örf ve adetlerini göç ettikleri coğrafyadan Türkiye'ye getirmiş bu ülkenin ortak kültürüne mal etmişlerdir. Sanatının bilinirliği ise halk dansları ve Bosna'dan Türkiye'ye gelen müzik toplulukları ve şarkıcılar ile gerçekleşmiştir. 

 

Vakfımız Bosna Sancak Kültür Günleri'ni tam bu düşünce üzerine konumlandırmıştır. Bosna- Sancak kültürünü, sanatını Türkiye'de yaşayan tüm sanatseverlere tanıtmak. Geleneksel hale gelmesini en büyük amaç olarak ele aldığımız  Bosna Sancak Kültür Günleri'nin birincisinde temalarımız sinema, resim, müzik ve edebiyat oldu. Kültür Günleri'nin gerçekleştirilmesinde ise en büyük desteği  Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği'nden aldık. Desteklerini sunan pek çok firmanın yanısıra ana sponsorumuz Polin Waterparks  firması bu günlerin gerçekleşmesinde ana paya sahip oldu. 

 

Bosna Sancak Kültür Günleri İTÜ Mimarlık Fakültesi Taşkışla Yerleşkesinde  yapılan, aralarında Bosna Hersek Büyükelçisi Damir Džanko'nun da bulunduğu çok sayıda seçkin konuk katıldığı törenle başladı.  Bosna Sancak Kültür Günleri’nin ilk etkinliği Boşnak ressam Fehim Husković'in “Unutulamayan- Nezaborav” başlıklı sergisi oldu.

Bosna Sancak Kültür Günleri boyunca 10 adet film gösterimi, 2 adet söyleşi, 1 konser ve halen devam eden bir resim sergimiz oldu. Etkinliklere gösterilen ilgi beklenenin çok üzerinde gerçekleşti. Divanhana - Suzan Kardeş konserinde salon tamamen dolarken, söyleşiler de aynı ilgiyi yakaladı. "Gerçekliğin Şiirselliği" sinema bölümümüzde, gösterimlerin hafta içi de devam etmesi nedeniyle bazı seanslar ilerlemiş saatlerde gerçekleşti. Buna karşın beklentilerin üzerinde izlenim oranları ile karşılaştık. Jasmila Žbanić filmlerinin gösterimi konusunda desteği ve ortak çalışmamızdaki katkıları nedeni ile Pera Müzesi'ne müteşekkiriz.

Bosna Sancak Kültür Günleri etkinliğimiz ulusal ve yerel basının, basılı ve internet medyasının, televizyonların da büyük ilgisini çekti. Etkinliği çeşitli yönleri ile anlatan 70'in üzerinde haber yapıldı. TRT, Tek Rumeli TV ve Doğan Haber ajansı etkinliğimizi kameraları ile izlediler. İz TV bu hafta süresince Bosna konulu belgesellerini oynatarak etkinliğimize dışarıdan destek verdi. 

 

Bosna Sancak Kültür Günleri 23. Ekim 2016 pazar günü saat 15.30’da Pera Müzesi’nde yapılan Jasmila Žbanić söyleşisi ve saat 17:00'deki Sesini Duyuramayanlar filminin gösterimi ile sona erdi. Ancak Fehim Husković ama resim sergisi 5 Kasım 2016 tarihine kadar İstanbullu sanatseverlere açık olacak. 

Aylar süren titiz çalışma ve 8 gün süren gösteri, konser, sergi, söyleşi maratonun ardından, bir ilki gerçekleştirmenin acemiliği içinde eksiklerimiz söz konusu olduysa da amacımız doğrultusunda önemli bir adım attığımızı düşünmekteyiz.

Vakfımız almış olduğu bu enerji ile 2017'nin bir kültürel etkinlikler yılı olması için çalışmalarına başlamıştır.

 

Saygılarımızla

bottom of page