top of page

Prof. Dr. Enes Pelidija  

(Pljevlja 02.10.1949- )

 

  • Sarajevo Üniversitesi Felsefe Fakültesi, Tarih Bölümü’nden 1973 yılında mezun oldu.

 

  • 1974-1995 yılları arasında Sarajevo Tarih Enstitüsü’nde, Osmanlı Dönemi ile ilgili, önce asistan olarak, sonraki yıllarda uzman ve kıdemli uzman olarak çalıştı.

 

  • Yüksek lisansını Belgrat Üniversitesi, Felsefe Fakültesi Tarih Bölümü’nde, 1978 yılında tamamladı (Yüksek lisans tezi: 18.yüzyıl baÅŸlarında Pay-ı Taht’ın KaradaÄŸlıları Göç Ettirme Çabaları).

 

  • Doktorasını aynı üniversitede, ‘’Karlofça AnlaÅŸması’ndan Pasarofça AnlaÅŸması’na kadar ki dönemde Bosna Eyaleti(1699-1718)’’ baÅŸlıklı çalışması ile,1986 yılında yaptı.

 

  • Temel ilgi alanı; XVII. ve XVIII. Yüzyıllarda Bosna Hersek ve GüneydoÄŸu Avrupa Tarihidir.

 

  • Zadar’daki Felsefe Fakültesi Tarih Kürsüsü’nde ve Zagreb Üniversitesi’nin Dubrovnik’teki yüksek lisans programında, Yugoslavya Halklarının Osmanlı Dönemi Tarihine dair dersler verdi. Aynı ismi taşıyan tarih dersi için, 1993 yılında Sarajevo Üniversitesi Felsefe Fakültesi Bilim-EÄŸitim Heyeti tarafından profesörlüÄŸe seçildi. Aynı bölümde ve ayrıca, Tuzla, Mostar ve Bihac Üniversiteleri’nin tarih bölümlerinde, 2002 yılından itibaren ‘’Osmanlı Döneminde, GüneydoÄŸu Avrupa(18.yüzyıl sonuna kadar)’’ baÅŸlıklı dersler verdi.

 

  • Sarajevo ve Tuzla Üniversiteleri tarih bölümlerinin yüksek lisans programlarında ve baÅŸka bazı fakültelerde de dersler verdi. 

 

  • BoÅŸnak Kültür BirliÄŸi ‘’Preporod’un’’, BoÅŸnak AraÅŸtırmaları Merkezi’nde bir süre müdürlük yaptı. Halen Preporod’un Danışma Kurulu BaÅŸkanlığını ve Sarajevo Tarih Enstitüsü’nün Bilim Kurulu BaÅŸkanlığını yapmaktadır.

 

  • Bosna Hersek Ä°slam BirliÄŸi Meclisi ÜyeliÄŸi(iki kez), Sarajevo Üniversitesi Yönetim ve Denetim Kurulu ÜyeliÄŸi ve Sarajevo Åžarkiyat Enstitüsü Bilim Kurulu ÜyeliÄŸi yapmış, ÅŸu anda halen Bosna Hersek Bilimler Akademisi’nde Tarih Bilimleri Heyeti üyeliÄŸi ve Ä°stanbul merkezli Avrasya AraÅŸtırmaları Merkezi üyeliÄŸini sürdürmektedir.

 

  • Bir süre Bosna Hersek Tarihçiler BirliÄŸi genel sekreterliÄŸini, Felsefe Fakültesi Tarih Bölümü BaÅŸkanlığını da yapmıştır.

 

  • Sarajevo Tarih Enstitüsü’nce yayınlanan ‘’Prilozi’’ dergisi yayın kurulu üyeliÄŸi yapmış, halen; Zagreb’de yayınlanan ‘’Hrvatska Povijest’’, Podgorica’da yayınlanan ‘’Istorijski Zapisi’’, Sarajevo’da yayınlanan ‘’Anali Gazi Husrev Begove Biblioteke’’ ve ‘’Znakovi Vremena’’ ile Tuzla’da yayınlanan ‘’Saznanja, Casopis za Historiju’’ isimli bilim dergilerinin yayın kurulu üyeliÄŸini yapmaktadır. 

 

  • Sarajevo, Ankara, Ä°stanbul, Belgrat, Zagreb, Viyana, PriÅŸtina ve daha bir çok merkezde yapılan bilimsel toplantılara katılmış, tebliÄŸler sunmuÅŸtur. Çok sayıda yüksek lisans ve doktora çalışmasının mentörlüÄŸünü de yapmıştır.

 

 

Kitapları:

- ’Karlofça AnlaÅŸması’ndan Pasarofça AnlaÅŸması’na kadar ki dönemde Bosna Eyaleti(1699-1718),

Sarajevo 1989 (Bosanski Ejalet od Karlovaçkog do Pozarevackog Mira)

 

-Banyaluka Savaşı’nın Sebepleri ve Sonuçları, Sarajevo 2003 (Banjalucki Boj-Uzroci i Posledice)

 

-Osmanlı- Türk Yönetimi’nin ilk Yüzyıllarında Pljevlja , Pljevlja 1988 (Pljevlja u Prvim Stoljecima

Osmansko-Turske Vlasti) ,BaÅŸka yazarlarla ortak kitap

 

-Sanjak aut the Sanjak Muslims, Sarajevo 1992

 

-En Eski ÇaÄŸlardan II.Dünya Savaşı Sonuna Kadar Bosna Hersek, Sarajevo 1995, (Bosna i Hercegovina od najstarijih vremena do kraja Drugog svjetskog rata)

 

-Bosna Hersek (monografisinde) ilköÄŸretim VI. Sınıf ve lise II.sınıf tarih dersi kitaplarını kapsayan

 

-Akademik Avdo Suceska ile birlikte ‘’Ä°zabrana djela Hamdije Kresevljakovica, Sarajevo 1991’’ isimli eseri yayına hazırlamış, Salih Sidki Hadzihuseinovic’in ‘’Povijesti Bosne, knjiga 1,2, Sarajevo 1999’’ adlı eserinin redaktörlüÄŸünü de yapmıştır.

 

-Ayrıca yurtiçinde ve dışında yayınlanan çok sayıdaki bilimsel dergide 160’tan fazla bilimsel makalesi yayınlanmıştır.

bottom of page