Šešelj'nin üzüntü verici beraatı
Lahey’deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi 1991-1993 yılları arasında Bosna Hersek, Hırvatistan ve Sırbistan’da Sırp olmayan halklara yönelik insanlığa karşı suç ve savaş suçu işlediği iddia edilen Vojislav Seselj’in suçsuz olduğuna hükmetti.
Lahey'deki eski yugoslavya uluslararası ceza mahkemesi'nde
“insanlığa karşı suç işlemek” başlığı altında sürgün, sınır dışı etmek ve insanlık dışı eylemlerde bulunmak, “savaş kurallarını ihlal etmek” başlığı altında ise adam öldürmek, işkence etmek, acımasızca davranmak, yıkım, ibadethane ve eğitim kurumlarına zarar vermek, kamu ve özel mal varlıklarını yağmalamak suçlarıyla yargılanan Šešelj Yugoslavya coğrafyasında sınır tanımayan faşist eğilimleri ile tanınıyordu.
Sırbistan Radikal Partisi kurucu lideri olan Šešelj, Yugoslavya'da bu aşırı şoven milliyetçi eğilimleri nedeni ile yaşamının bir dönemini hapiste geçirmişti. Kendisine "Voyvoda " ünvanı veren Šešelj hem Hırvatistan hem de Bosna Hersek'te kendisine bağlı Šešeljevci adı verilen çetnik birliği ile kanlı katliamlara imza attı. Bölgede Šešelj vahşeti tanımlanırken "Karadić ve Mladić'in Šešelj'nin yanında masum kalabileceği" belirtilmektedir.
Saraybosna"da 1954 yilinda došan Šešelj Saraybosna Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni normal süresinden daha önce bitirdi. "Militarizm ve faşizmin politik temelleri" başlıklı tezi ile 25 yaşında Yugoslavya'nın en genç doktora sahibi (PhD) oldu. Faşist eğilimlerinden ötürü Saraybosna Üniversitesi Politik Bilimler Fakültesi'ndeki akademik kariyerine çok uzun süre devam edemedi.
Yargılanması gerçek bir zorunluluk haline gelince Sırbistan tarafından tutuklanarak 2003 yılında Lahey’deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sevk edildi. Davranış biçimini yargılama sürecinde değiştirmeyen
Šešelj'nin bu süreçte mahkemeye ettiği küfürler yargılama sürecine damga vurdu. Özellikle de "vi svi pripadnici sekretarijata haskog tribunala mozete samo da prihvatite da mi popusite kurac".
2014 yılında kolon kanserine yakalanan ve karaciğer metastazı olan Šešelj, bu iki tümörüne sırasıyla Vučić ve Nikolić isimlerini vermiştir. Bu süreden sonra tutuklu yargılamasına son verilen Šešelj, kemoterapi görmüştür.
Karar duruşmasına da katılmayan aşırı sağcı Sırbistan Radikal Partisi lideri kararla ilgili yorumunda mahkemeyle ilgili görüşlerinin değişmediğini söylemiştir:
“Lahey’deki mahkemenin Sırbistan’a karşı ve yeni dünya düzenini dizayn etmek için kurulduğu yönündeki görüşlerim değişmedi. Lahey’e gittiğim andan itibaren bu mahkemenin adalet dağıtmayacağını anlamıştım.”
Karara bir tepki de Hırvatistan başbakanı gösterdi.
Seselj hakkında verilen kararın Lahey’deki mahkeme ve savcılığın yenilgisi olduğunu söyleyen Başbakan Tihomir Oreskovic “Bu karar utanç verici. Şu an benim olduğum Vukovar kentinde de soykırım yaptı ve hiç bir zaman pişmanlık göstermedi.”
8 binden fazla Bosnalı Müslümanın ölümünden sorumlu tutulan isimlerden Seselj’in beraat etmesi şaşkınlık yarattı. Bosnalı Müslümanlardan Muharrem Sinanoviç, ““Bu savaş suçu Sırbistan’da hala işleniyor. Buna çoktan alıştık. Artık bize işlemiyor bile. Ama adaletin yerine bulacağı umudunu hala taşıyoruz.“diye konuştu.
Hakimler Konseyi, Seselj’in iddianamedeki suçları işlediğine dair yeterli delil bulunmadığını belirterek, Çetnik lider hakkında beraat kararı verilmesine hükmetti.
Bosna Sancak Akademik Kültür ve Tarih Vakfı yönetimi olarak bu kararı üzüntü ile karşıladığımızı bildiririz.